Festiwal Dyni pod hasłem „Strażnicy pól, sadów i ogrodów” zorganizowany po raz drugi w Żukach, odbył się w niedzielę, 22 października. Przewodnicząca festiwalu, Bożena Świtaj, serdecznie powitała zebranych gości, po czym przekazała mikrofon swojej zastępczyni Kindze Trzmielewskiej.

Trzmielewska podzieliła się z publicznością tematyką Festiwalu, mówiąc o ludowych zwyczajach i przedstawiając strażników pola, sadów i ogrodów. Tymi strażnikami byli Chochoł, Marzanna, Polewik, Przepiórka oraz strachy polne. To one sprawowały pieczę nad miejscową świetlicą wiejską, która na czas trwania festiwalu zamieniła się w pomarańczową dyniowość.

Jednym z kulinarnych preludiów tego dnia stała się zupa dyniowa przyrządzana na mleku kokosowym, aromatyzowana imbirem i gałką muszkatołową. Na talerze uczestników trafiła także smakowita karkówka, upieczone ziemniaki z surówką, a całość smakowej uczty uzupełnił ketchup dyniowy.

Po sycącym posiłku na scenie pojawił się zespół „Nasze Żuki”. Składający się z Bożeny Świtaj, Eweliny Janiszewskiej, Kingi Trzmielewskiej, Marii Haraśnej, Aleksandry Walkowskiej i Agnieszki Radosz zespół zaprezentował repertuar z lat 70-tych, wykonując utwory takich artystów jak Anna Jantar, Maryla Rodowicz czy Abba.

W dalszej części festiwalu uczestnicy przenieśli się pod namiot artystyczny. Tam członkinie Stowarzyszenia „Żuki dla przyszłości” zorganizowały konkurs plastyczny „Jesień maluje obrazy” oraz warsztaty florystyczne.